loader image

Dnevna soba Trpezarija

Dečija soba Spavaća soba

Lazy bag Softnest

Patrijarha Dimitrija 12, 11090 Beograd


Telefon: +381 62 62 15 15

Uređenje poslovnog prostora - Feng Shui

U današnjem poslovnom svetu, gde provodimo veći deo svog vremena u radnom okruženju, značaj uređenja poslovnog prostora postaje sve veći. Jedan od pristupa koji privlači sve veću pažnju je Feng Shui, drevna kineska veština uređenja prostora radi postizanja harmonije i pozitivne energije. Feng Shui pravila i saveti mogu se primeniti i u uređenju kancelarija kako bi se stvorilo produktivno, inspirativno i pozitivno radno okruženje.

Osnovni Koncepti Feng Shui-a

Pre nego što se upustite u uređenje poslovnog prostora po Feng Shui principima, važno je razumeti osnovne koncepte ove drevne veštine:

 1. Qi (Chi): Qi predstavlja životnu energiju koja protiče kroz sve stvari. Cilj Feng Shui-a je omogućiti slobodan protok pozitivne Qi energije kroz prostor kako bi se postigla harmonija i prosperitet.

 2. Yin i Yang: Yin i Yang su suprotnosti koje zajedno stvaraju ravnotežu. U uređenju prostora, cilj je postići ravnotežu između ovih suprotnosti, poput svetla i tame, mekoće i tvrdoće.

 3. Pet elemenata: Osnova Feng Shui-a čini pet elemenata – drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Svaki od ovih elemenata ima svoje karakteristike i može se koristiti za postizanje ravnoteže u prostoru.

Saveti za Uređenje Kancelarije Po Feng Shui Pravilima

 1. Postavite Radni Sto na Povoljno Mesto: Ključno pravilo Feng Shui-a je postavljanje radnog stola tako da vam omogućava da imate pregled nad ulazom u kancelariju. To se naziva „pozicija komandanta“ i donosi osećaj kontrole i sigurnosti. Izbegavajte postavljanje stola ispod grede ili u liniji sa vratima.

 2. Održavajte Red i Čistoću: Red i čistoća su ključni za dobar Feng Shui. Održavanje urednosti na radnom stolu i oko njega omogućava slobodan protok energije. Izbegavajte pretrpanost i nered.

 3. Koristite Prirodno Svjetlo: Prirodno svetlo donosi pozitivnu energiju u prostoriju. Postavite sto tako da možete iskoristiti prirodno svetlo tokom dana. Ako to nije moguće, koristite dobro osvetljenje.

 4. Birajte Prave Boje: Boje igraju ključnu ulogu u Feng Shui-u. Birajte boje koje odgovaraju elementima vašeg znaka i ciljevima koje želite postići. Na primer, zelena boja može simbolizovati rast i razvoj, dok crvena može podsticati energiju i strast.

 5. Dodajte Biljke i Prirodne Elemente: Biljke, kamenje, ili vodene fontane mogu doneti prirodne elemente u kancelariju. Ovi elementi mogu doprineti harmoniji i pozitivnoj energiji.

 6. Izbegavajte Oštre Uglove: Oštri uglovi mogu stvarati negativnu energiju. Koristite biljke ili zavese da omekšate ove oštre linije.

 7. Koristite Feng Shui Simbole: Simboli kao što su ogledala, kristali, i slike mogu se koristiti za poboljšanje energije u prostoru. Na primer, ogledalo može duplirati pozitivnu energiju.

 8. Poboljšajte Kvalitet Vazduha: Dobar kvalitet vazduha je ključan za dobar Feng Shui. Koristite pročišćivače vazduha i provodite često provetravanje.

 9. Razmislite o Ergonomiji: Vaš radni sto i stolica trebaju biti udobni kako biste se osećali dobro tokom radnog dana. Ergonomska oprema može pomoći u očuvanju vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja.

 10. Slike i Inspiracija: Postavite slike ili predmete koji vas inspirišu i motivišu. To može biti slika voljene osobe, omiljeni citat ili nešto što vas podseća na vaše cilje